Bättre och sämre socker

Många av de organiska ämnen av typen kolhydrat kallas för socker.

Socker är sött samt energirikt och utgör det främsta bränslet i livsprocesserna.

I vardagligt tal och i mindre detaljerade innehållsförteckningar används termen socker mestadels om raffinerad sackaros.

Strösocker samt bitsocker innehåller bet- eller rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros. Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs liksom ordinärt socker som bit- eller strösocker.

Det finns flera annorlunda sockerarter, de vanligaste sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) och stärkelse.

Vi stoppar i oss allt överdriven mängd socker och kolhydrater för att det ska vara nyttigt för kroppen.

Och ”vanligt” socker som det som finns i exempelvis läsk såsom Coca Cola är inte hälsosamt.

Visste du att en burk Coca Cola består av kolhydrater som motsvarar 10 sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar sexton sockerbitar?

Men Coca Cola försvarar sig med att en burk innehåller lika mycket socker som likvärdig mängd apelsinjuice. Skillnaden är dock att apelsinjuice innehåller vitaminer och mineraler vilket du inte finner i en CocaCola burk.

Men låt oss ta en titt på en del olika alternativ till det ”vanliga” sockret.

Polydextrose Fibrer

Polydextrose är vattenlösliga fibrer som används i livsmedel.

Ca 9% är sockerarter, resterande är fibrer.

Ungefär 75% går rakt genom kroppen, övriga blir mat åt nyttiga bakterier i tarmsystemet.

Finns i flera olika livsmedel så att tillverkarna kan bravera med ”Innehåller nyttiga fibrer”

StröSöt – som strösocker men med många skilda namn

Strösöt ser ut och smakar som socker – men innehar bara ca 75% sötma mot socker.

Strösöt är en 100% äkta produkt och det officiella namnet är Erytritol.

Säljs under en mängd varumärken,

Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.

Erytritol är en sockeralkohol och tas inte upp alls av kroppen.

Inga kalorier samt inga GI (glykemiskt Index).

Ser ut som och innehar likadan granulering som strösocker.

Finns naturligt i päron, meloner och svamp med mera.

Sucralose flytande

Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är tillverkat av socker.

Till skillnad från socker så kan kroppen ej ta upp Sucralose.

Inga kalorier och inga kolhydrater med andra ord.

Det nya sötningsmedlet, gjort av socker men totalt sockerfritt.

Smakar som socker.

Finns som sacketter, till fullo kolhydratfria, skänker bara sötman och är superb till kaffe, te och liknande.

Sacketter skänker endast sötman.

Vill man även ha “Body”, dvs fylligheten som socker bidrar till, så finns det en pulvermix med maltodextrin.

Maltodextrin är rena kolhydrater producerade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, vanligen med syra och/eller enzymer.

Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en mycket lätt, vit, kristalliknande samt smaklös substans.

Maltodextrin används framförallt som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Många sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin därför att det tas upp hastigt i kroppen.

Aspartam

Aspartam är ett sötningsmedel som ersätter socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, o.s.v.; ämnets E-nummer är E 951.

Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår huvudsakligen i färdiga livsmedelsvaror.

Aspartam är ett proteinliknande ämne som bidrar till fyra kcal per gram.

Aspartam ger ingen kariespåverkan samt inget blodsocker- eller insulinsvar.

Ämnets energiinnehåll är 4 kilokalorier per gram, vilket är lika mycket som socker men eftersom sin omkring 200 gånger sötare smak används aspartam i motsvarande mindre doser än socker.

Aspartam har, till skillnad från vissa andra sötningsmedel, inte någon laxerande verkning vid överkonsumtion

Användning

Aspartam är tillfört i närmare 6000 livsmedel runt om i världen, varav ca 2000 i Europa.

Substansen tillämpas som sockerersättning i bl.a. bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner m.m..

Debatten gällande risker

Substansen är en av världens mest dokumenterade, utredda och debatterade.